Blancolån hos Sambla, Zmarta eller Lendo

För att få den lägsta räntan på blancolån rekommenderas att du jämför blancolån genom att använda en låneförmedlare. Då kan du att erbjudande från upp till 40 långivare på en kreditupplysning.

En av de bästa låneförmedlarna för blancolån är Sambla som:

  • Samarbetar med 40+ långivare
  • Har höga betyg hos Trustpilot (4,8 av 5,0)
  • Smidig och helt digital process

Men det finns även andra bra alternativ som du hittar i listan nedan.

Ett blancolån, eller lån utan säkerhet som det också kallas, är en allt vanligare låneform. Räntan på dessa lån kan variera stort, både mellan olika långivare, men också beroende på lånets storlek och löptid samt kreditvärdigheten hos den som söker.

Läs denna guide för att få reda på hur du ska göra för att hitta det billigaste möjliga blancolånet!

Hur hittar man ett blancolån?

De flesta banker erbjuder blancolån och har du varit kund länge kan det löna sig att kontakta dem och kolla om de kan ge dig en bra deal.

Idag finns dock massvis med företag utöver storbankerna som erbjuder lån utan säkerhet. Ofta är dessa mer lättillgängliga än banklånen och har lägre krav vad gäller till exempel inkomst.

Ansökningsprocessen är dessutom oftast snabbare och smidigare. Du hittar dessa företag i listan nedan eller om du googlar på blancolån, privatlån eller något annat lånrelaterat sökord.

Ett allt vanligare sätt för att hitta lån med bra villkor är att använda en låneförmedlare. På så sätt får du erbjudanden från flera olika långivare trots att det bara görs en kreditupplysning.

Erbjudandena är dessutom presenterade på ett sätt så att det blir enkelt att jämföra dem. Det är också enkelt att klicka sig vidare för att göra en ansökan.

Lista – jämför blancolån

💰Info blancolån

Antal låneförmedlare:4 st
Vanlig räntesats:2,99-30,00%
Effektiv ränta:Individuell
Minsta lånebelopp:5 000 kr
Högsta lånebelopp:600 000 kr
Löptid:1 – 20 år
Accepterar betalningsanmärkningarJa
Skuld hos kronofogden?Nej
Direktutbetalning?Ovanligt
Uppläggningsavgift:Varierar
Krav på BankID?Ja

Sambla – låneförmedlare

40+ långivare

Samarbetar med 40+ långivare

4,8 ! i betyg hos Trustpilot

Inkomstkrav på 8 400 kr/mån

4.8 /5

Räkneexempel: Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6.4%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 6.59%. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Eff. ränta 3,01%-29,95%.

Zmarta – låneförmedlare

Bra support

Erbjudande från upp till 35 långivare

Två storbanker

Support dygnet runt

4.6 /5

Räkneexempel: Annuitetslån 10 år, 180 000 SEK, rörlig ränta 5.95 % (startavg. 0 SEK / aviavg. 0 SEK) ger eff. ränta 6.11 %, tot. belopp 239 262 SEK, kostnad 1 994 SEK/mån (120 mån avbet.). Individuell ränta 2,95 till 27,0% (effektiv ränta 2,99 till 29,90%). Återbet. tid 1-20 år.

Lendo – låneförmedlare

Klassiker

Svar från upp till 40 st långivare

Hög godkännandegrad

3 storbanker

4.7 /5

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 250 000 kr kostar då 2 382 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 342 968 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta,

Advisa – låneförmedlare

Flera storbanker

Samarbetar med 37 långivare

Lån från tre storbanker

Inkomstkrav på 10 000 kr/mån

4.7 /5

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310 000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457 643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Tips för att få bästa möjliga ränta på ditt blancolån

Räntan på blancolån kan variera stort mellan olika aktörer och sätts dessutom oftast individuellt baserat på kreditvärdigheten hos den som lånar. Självklart bör du eftersträva en såg låg ränta som möjligt.

Hitta bästa möjliga ränta med hjälp av följande tips:

Jämför olika långivare av blancolån

Det viktigaste tipset för att få en låg ränta på ditt blancolån är att inte ta första möjliga lån utan jämföra många olika aktörer. Det bästa sättet att göra detta på är, som vi redan varit inne på, via en låneförmedlare.

En sådan sajt tar en kreditupplysning och delar sedan denna med en rad olika banker och långivare som alla gör en individuell kreditbedömning och tar fram ett låneerbjudande.

Eftersom många kreditupplysningar inom kort tid kan sänka din kreditvärdighet och därmed göra det svårare att låna till bra ränta är en låneförmedlare mycket bättre än att göra ansökningar hos flera olika långivare samtidigt.

Använd en medsökande

Ett annat bra tips som kan sänka din ränta är att söka lånet tillsammans med någon annan. Den som är medsökande blir betalningsansvarig för lånet ifall du inte kan betala.

Från långivarens perspektiv betyder det att det finns två inkomster som kan betala lånet vilket avsevärt minskar risken och därmed räntan.

Att ha en medsökande innebär ett stort ansvar för dig som låntagare – misslyckas du med att betala kan det få stora konsekvenser för en annan person.

Det är därför vanligast att den medsökande är någon väldigt nära, som ens sambo eller förälder.

Låneförmedlare logga

Tänk på att…

För blancolån över 300 000 kr krävs ofta en medsökande om du inte har en ovanligt bra inkomst.

Förbättra din kreditvärdighet

Räntan baseras som sagt på din kreditvärdighet och att höja denna innebär därmed lägre ränta.

På kort sikt är det svårt att förbättra kreditvärdigheten som framförallt baseras på ens betalningshistorik, inkomst, tillgångar och övriga belåning.

Dock finns några saker du kan göra, framförallt vad gäller dina övriga skulder. I dessa räknas även kreditkort med, även om du inte använder krediten.

Säg därför upp kreditkort som du inte använder. Har du små lån kan det också vara värt att försöka låna pengar av någon privat för att lösa dessa och sedan betala igen med det nya lån som du planerar att ta.

Alternativet är att söka efter ett samlingslån. Det brukar förbättra kreditvärdigheten.

Var beredd på att verifiera din inkomst

Inkomstuppgifterna i kreditupplysningen baseras på dina deklarerade uppgifter hos Skatteverket. Dessa uppgifter uppdateras en gång om året, omkring juni.

Detta betyder att siffrorna kan vara upp till två år gamla när du söker lån och många långivare kräver därför in andra dokument som bevisar din inkomst, som lönespecifikationer eller kontoutdrag.

Se till att ha dessa dokument redo. För dig som ökat din inkomst det senaste året innebär detta dessutom en chans att få bättre villkor. Även om långivaren inte begär in extra underlag kan det i så fall vara värt att kontakta långivaren för att berätta om din nya situation.

Låna inte mer än du behöver

Många långivare ser det som en varningssignal om någon vill låna ett orimligt stort belopp. Dels kan detta leda till att du inte blir beviljad något lån, men det kan också höja din ränta.

Ansök därför inte om mer än du behöver. Det är bättre att börja med ett mindre belopp, betala av lite på lånet och sedan ansöka om att höja beloppet.

Välj kortast möjliga återbetalningstid

Det kan vara frestande att välja en lång avbetalningstid för att få en låg månadskostnad. Det är dock viktigt att tänka på att detta ger dig en betydligt högre totalkostnad för lånet.

Dessutom kan det leda till högre ränta då längre avbetalningstid innebär en högre risk för långivaren.

Räkna därför ut det högsta möjliga belopp du kan betala per månad och välj den återbetalningstid vars månatliga betalning kommer närmast detta belopp.

Hos de flesta långivare går det dessutom att ändra återbetalningstakten vid ett senare tillfälle om din situation skulle förändras.

Glöm inte övriga avgifter

En del långivare kan ha en lite lägre ränta men istället andra avgifter som uppläggningsavgift, aviavgift och fakturaavgift. Dessa måste du givetvis ta hänsyn till när du väljer lån.

Jämför därför alltid den effektiva räntan som är den totala kostnaden för lånet inklusive alla avgifter uttryckt som en årsränta i procent av lånebeloppet.

Enligt lag måste alla långivare visa den effektiva räntan i sin marknadsföring och den finns också listad på alla låneförmedlare.

Fler tips om du ska renovera…

För- och nackdelar med blancolån

Här är de vanligaste för- och nackdelarna med att ta upp ett blancolån:

Fördelar

  • Snabb tillgång till pengar: Blancolån är en av de snabbaste och enklaste sätten att få tillgång till pengar utan längre ledtider och formalia.
  • Inga säkerheter krävs: Blancolån kräver inte några säkerheter, vilket gör att det är ett bra alternativ för människor som inte har några värdesaker att ställa som säkerhet.
  • Flexibel återbetalning: Blancolån har vanligtvis mycket flexibla betalningsalternativ, inklusive möjlighet att välja betalningstid och belopp.
  • Inget behov av att förklara varför du behöver pengarna: Eftersom blancolån inte kräver att du anger vad pengarna ska användas till, behöver du inte förklara varför du behöver pengarna.
  • Enkelt att ansöka: Ansökan om blancolån är vanligtvis mycket enkel och kan göras helt online, vilket sparar tid och besvär.

Nackdelar

  • Höga räntor: Blancolån har ofta mycket högre räntor än andra typer av säkerställda lån (t.ex. bolån eller billån), så det är viktigt att räkna ut om det är en rimlig kostnad för det lånebelopp du behöver.
  • Kreditvärdering påverkas: Ditt kreditbetyg kommer försämras av att du har ett blancolån. Så planerar du t.ex. att köpa en bostad så skulle vi rekommendera att du väntar med att ta upp blancolånet.
  • Lätt att bli överväldigad: Eftersom blancolån är så enkelt att få kan det vara lätt att ta flera lån samtidigt och dra på sig en skuldbörda som är svår att ta sig ur. Du kan alltid vända dig till din kommunala skuldrådgivning om du har ekonomiska problem – helt kostnadsfritt.
  • Kan tillkomma extrakostnader: Var noggrann och kolla så det inte tillkommer några extra administrationskostnader när du tar upp ett lån. T.ex. Uppläggningsavgift, avi-avgift m.m. Så du jämför äpplen med päron. Bäst är att jämföra den effektiva räntan där dessa kostnader är inkluderade.

Så här ansöker du om ett blancolån

Här är en steg för steg guide för att ansöka om ett blancolån:

  • Gör en budget: Innan du ansöker om ett blancolån är det viktigt att veta exakt vad du behöver och hur mycket du har råd att betala tillbaka. Gör en detaljerad budget för att avgöra vilken summa du behöver låna och vilken månadskostnad du klarar av.
  • Välj en låneförmedlare: Det finns många olika långivare som erbjuder blancolån, så se till att jämföra erbjudanden från flera långivare för att hitta det bästa alternativet för dig. Tänk på saker som räntor, avgifter, löptid och betalningsalternativ när du jämför erbjudanden.
  • Ansök om lånet: När du har hittat den låneförmedlare du vill ansöka hos, fyller du i ansökningsformuläret på låneförmedlarens hemsida. Du kommer vanligtvis behöva uppge information som din inkomst, utgifter, bankkonto och kreditvärdering.
  • Vänta på besked: När du har skickat in din ansökan, väntar du på besked från långivaren. Du får ofta några svar redan efter ett par minuter, men inom 24 timmar har du generellt sett fått de flesta låneerbjudanden.
  • Välj en långivare: Utifrån listan du fått kan du jämföra de olika lånevillkoren och välja den med lägst ränta.
  • Granska låneavtalet: När du accepterat ett låneerbjudande, kommer långivaren att skicka ett skuldebrev till dig för signering. Läs igenom avtalet noga för att se till att du förstår alla villkor och att du är bekväm med dem.
  • Signera skuldebrevet: Om du är bekväm med villkoren i skuldebrevet, signerar du det fysiskt eller digitalt med BankID beroende på långivare. Pengarna kommer sedan att överföras till ditt bankkonto inom 1-4 dagar.
  • Nu är allt klart och du kan använda pengarna till det du önskar!

Hela processen tar ofta 1-5 dagar innan du har pengarna på ditt konto.

Det är viktigt att komma ihåg att alltid läsa igenom villkoren och förstå vad du går med på när du tar ett blancolån. Var noga med att ta reda på all information om räntor, avgifter och betalningsalternativ innan du signerar ett låneavtal.

Vad är grundkraven för att ansöka om ett blancolån?

Grundkraven för blancolån skiljer sig åt mellan olika långivare men generellt sätt krävs följande:

  • Du måste fyllt 18 år
  • Ha en anställning (fast anställning, provanställning, pensionär)
  • Ha en månadsinkomst över 8 400 kr/mån
  • Inte ha någon aktiv skuld hos kronofogden
  • Varit skriven i Sverige under minst 1 år

Vad är ett blancolån?

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Med säkerhet menas en tillgång som hör ihop med lånet och som kan säljas om den som lånat pengar inte kan betala tillbaka.

En mycket vanlig typ av lån med säkerhet är bolån. När du tar ett bolån är bostaden du köper säkerhet för lånet vilket i praktiken innebär att du kan bli tvungen att sälja den om du inte skulle klara dina avbetalningar.

Eftersom bostaden vanligtvis är värd mer än lånet betyder det att banken som lånar ut tar en väldigt liten risk. Räntan på denna typ av lån kan därför hållas låg.

När du lånar utan säkerhet är risken betydligt större. Om du till exempel blir av med din inkomst och inte kan betala finns ingen garanti för att du har tillgångar värda mer än lånet som du kan sälja av.

Blancolån medför därför betydligt högre risk för långivaren vilket innebär högre ränta. För dig som tar lånet innebär däremot blancolånet en lägre risk för att bli av med din bostad.

Blancolån finns även för företag och är den vanligaste typen av lån till små bolag som sällan har några tillgångar av värde. För att få denna typ av lån krävs däremot oftast att en av företagets huvudmän (det vill säga ägare eller styrelsemedlemmar) går i personlig borgen för lånet.

Att gå i borgen innebär att man blir betalningsansvarig ifall företaget inte skulle kunna betala.

Räkna på din månadskostnad

Räkna på vad det kostar att låna 100 000

kr
Months

Sorry

This video does not exist.

Period Payment Interest Balance

💡Lista på låneförmedlare som lånar ut 100 000 kr

Disclaimer

Detta är endast ett exempel på lånekostnad. Din faktiska kostnad kan skilja sig åt beroende på effektiv ränta, tillkommande avgifter och övriga villkor som långivaren har.

Frågor & svar

Vad är ett blancolån?

Ett blancolån är en typ av lån där du lånar pengar utan säkerhet. Du behöver inte specificera vad du ska använda pengarna till. Du har frihet att använda pengarna som du önskar.

Vilka krav måste jag uppfylla för att få ett blancolån?

Vanligtvis kräver långivare att du är över 18 år, har en fast inkomst och en god kreditvärdighet. Långivare kan också kräva att du har ett fast jobb och bosatt i Sverige sedan minst 1 år.

Hur mycket pengar kan jag låna med ett blancolån?

Det beror på din inkomst och kreditvärdighet, men det vanliga är att du kan låna mellan 5 000 och 600 000 kronor.

Hur räknar långivaren ut min ränta och avgifter?

Långivare räknar ut räntan och avgifter baserat på din kreditvärdighet och andra faktorer som lånets storlek och löptid. Räntan är ofta rörlig och kan variera under lånets löptid.

Hur lång tid tar det att få besked om min ansökan?

Det beror på långivaren, men det vanliga är att du får besked inom 24 timmar och att du har pengarna på ditt konto inom 1-5 dagar.

Hur lång tid har jag på mig att betala tillbaka lånet?

Det beror på långivaren, men det vanliga är att du har mellan 1 och 15 år att betala tillbaka lånet. I enstaka fall godkänner långivaren 20 år.

Hur fungerar betalningarna för mitt blancolån?

Betalningarna brukar ske via autogiro eller på annat sätt som är överenskommet med långivaren.

Kan jag förlänga tiden på mitt blancolån om jag behöver det?

Det beror på långivaren, men vissa långivare erbjuder möjlighet att förlänga lånets löptid förutsatt att du sköter dina betalningar.

Vilken information behöver jag lämna vid ansökan om ett blancolån?

Vanligtvis behöver du lämna information som namn, adress, arbete, inkomst, utgifter och uppgift om eventuella andra lån och skulder.

Hur påverkas min kreditvärdighet av att ta ett blancolån?

Att ta upp ett blancolån kommer försämra din kreditvärdighet. Ju färre skulder du har desto bättre för kreditvärdigheten.

Vilken är den bästa långivaren?

Det är tyvärr svårt att svara på men vi rekommenderar att du kollar på vår lista över låneförmedlare av blancolån.

Hur jämför jag blancolån?

För att jämföra blancolån rekommenderas att du använder låneförmedlare som kan samla in erbjudande från upp till 40 långivare på en ansökan.

Källor

https://se.trustpilot.com/ – genomgång av omdömen från personer som har använt respektive låneförmedlare.

https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-med-privatekonomi/fem-tips-om-ekonomin-forandras

https://www.minuc.se/kreditupplysning-privatperson

Respektive låneförmedlares hemsida.