Jämför låneförmedlare av bolån

Vad du behöver veta om låneförmedlare för bolån

I följande guide så ämnar vi förse dig med allt som du behöver veta när det kommer till låneförmedlare samt vad det hela innebär rent konkret.

Vi kommer även att beskriva vad som skiljer åt de olika bolåneförmedlare kontra låneförmedlare av lån utan säkerhet (privatlån), förse dig med exempel på ett genuint bolån samt mer. 

Efter att du läst igenom guiden så kommer du att veta exakt hur du ska förhålla dig till de olika bolåneförmedlare som opererar på den svenska marknaden, samtidigt som du gör dig införstådd med hur du undviker de vanligaste fallgroparna vid valet av bolån.

Månadens låneförmedlare

compricer låneförmedlare

Flest anslutna bolåneinstitut

Compricer – Bolåneförmedlare

Flest bolåneinstitut

9 st anslutna bolåneaktörer

Personlig handläggning

4,7 i betyg hos Trustpilot

4.7 /5

En av de största aktörerna i Sverige. Jämför bolåneräntor från upp till 9 st bolåneaktörer – vilket är flest av de svenska aktörerna.

Ordna Bolån

4,9 hos Trustpilot

5 st anslutna bolåneaktörer

Personlig handläggning

4,9 i betyg hos Trustpilot

4.9 /5

En väldigt seriös aktör med riktigt bra kundbetyg!

Comboloan – Bolåneförmedlare

Hjälpt över 140 000 kunder

6 st anslutna bolåneaktörer

Personlig handläggning

Identifiera med BankID

3.8 /5

Personlig bolåneförmedlare som har varit med i branschen sedan år 2000.

Lånekoll – Bolåneförmedlare

4,8 hos Trustpilot

4 st anslutna bolåneaktörer

Personlig handläggning

4,8 i betyg hos Trustpilot

4.8 /5

Seriös låneförmedlare av bolån som även kan hjälpa dig att få bättre ränta på privatlån.

Så här fungerar bolåneförmedlare i praktiken

Bolåneförmedlare verkar vanligtvis i form av en mellanhand och en opartisk jämförelsetjänst ämnad att hjälpa dig som privatkonsument hitta den mest förmånligaste lånet för din del. Det är således ej låneförmedlaren som tillhandahåller bolånet utan dess primära roll är att koppla ihop dig med olika banker och nischade långivare.

Låneerbjudandet har skräddarsytts och anpassas helt efter dina egna preferenser och villkor. Således får du ganska omgående reda på hur mycket bolånet kommer att kosta dig hos ett flertal olika långivare.

Din uppgift är att sedan ta del av de låneerbjudanden som tillhandahålls, utvärdera de kostnader vilka påförs vid godkänd låneansökan och sedan ta ställning till huruvida du vill gå vidare med en av dessa.

Tänk på att

Du behöver inte acceptera några av de bolån som tillhandahålls av låneförmedlaren i fråga.

Vilka är de primära skillnaderna mellan bolåneförmedlare och vanliga låneförmedlare?

Innan vi går in på skillnaderna mellan bolåneförmedlare och vanliga låneförmedlare så vill vi betona det faktum att slutmålet för båda är densamma, nämligen att hjälpa låntagare  att hitta den mes förmånliga låneformen.

Dock så finns det ett antal element vilka vi anser att du behöver ha kännedom för att lättare kunna bedöma vilken typ av förmedlar som du ska välja att nyttja beroende på typen av lån som du ämnar ansöka om.

Lånets storlek

En av de främsta skillnaderna utgörs av storleken på lånet i fråga. Bolåneförmedlare samarbetar oftast med långivare vilka kan erbjuda lån upp till 85% av bostadens värde, samtidigt som vanliga låneförmedlare sällan mäktar med att erbjuda lån högre än några hundra tusen.

Om en bostad för närvarande värderas till 10 miljoner så kan du realistiskt sett få igenom ett lån på 8,5 miljoner förutsatt att du uppfyller villkoren vill säga. I det sistnämnda fallet så handlar det oftast om privatlån, det vill säga, lån utan säkerhet.

Den personliga kontakten

Även om det idag är möjligt att ansöka om ett bolån som förmedlas av bolåneförmedlare så kräver det hela (i de flesta fall) att man besöker det lokala bankkontoret för att få möjligheten att på plats gå igenom villkoren för bolånet. 

Privatlån, vilka även benämns för som lån utan säkerhet, blancolån med flera kräver å andra sidan sällan en form av fysisk kontakt utan hela processen slutförs online utan några fysiska kontakter.

Möjligheten till lånelöfte

Ett lånelöfte är en form av garanti för att du faktiskt har råd att köpa bostaden i fråga. Bolåneförmedlare ha möjligheten att förmedla lånelöften från flera långivare varav vanliga låneförmedlare endast kan bistå med ett lånelöfte om att kunna få igenom ett lånebelopp utan säkerhet, som du i sin tur kan nyttja till att bekosta den kontantinsats som krävs för att köpa bostaden.

Om du för närvarande saknar den adekvata kontantinsatsen så kommer du att behöva använda dig av både bolåneförmedlare och vanliga låneförmedlare. I den första fallet så ansöker du o m själva bolånet, varav du i den andra fallet ansöker om den kontantinsats som krävs för att överhuvudtaget kunna bekosta köpet av bostaden.

Vanliga fördelar vid användning av en bolåneförmedlare

Som ett led i att göra dig mer införstådd med de positiva aspekter när det kommer till låneförmedlare så kommer vi härnäst att belysa de vanligaste fördelarna som vi anser att du bör ha kännedom om:

  • Hitta den billigaste bolånet snabbt och enkelt – En bolåneförmedlare tar fram låneerbjudande vilka baseras på de preferenser som du definierat initialt för bolånet i fråga, oftast inom några sekunder från att du klickar på ”Sök”-knappen.
  • Rådgivning är helt gratis – De flesta lånförmedlare av bolån erbjuder även kostnadsfri rådgivning där du får råd om storleken på bolånet, hur räntan påverkar din privatekonomi samt andra insikter vilka du kanske inte är medveten om på förhand.
  • Du sparar ganska mycket tid – Genom att nyttja bolåneförmedlaren så sparar du en massa tid, utan att behöva heller förhålla dig till vissa tidsramar, så som du ofta behöver göra när du ansöker om bolån hos det lokala bankkontoret.
  • Du blir föremål för endast en kreditupplysning – När du ansöker om bolån på egen hand så kommer med en kreditupplysning initieras i ditt namn. Detta görs för varje bolånegivare som du väljer att ansöka om lånet hos. Hos en låneförmedlare så utförs en enda kreditupplysning som sedan används som underlag för alla långivare.
  • Förmedling av bolån är helt kostnadsfritt – Förmedling av bolån kostar dig som konsument inga pengar utan det är långivaren i fråga som debiteras en avgift varje gång som jämförelsetjänsten förmedlar dig som kund.

Så här ansöker du om ett bolån via en förmedlare

När du bestämmer dig för att ansöka om ett bolån via en låneförmedlare så är själva processen ganska snarlik, oberoende av vilka förmedlare som du väljer att använda dig av. Härnäst så beskriver vi processen på ett koncist och övergripande sätt:

  • Definiera de parametrar som du är intresserad av för bolånet i fråga.
  • Fyll i din låneansökan och signera det hela med hjälp av BankID.
  • Utvärdera de erbjudanden kring bolån som presenteras av förmedlaren.
  • Välj den bolån som du anser uppfyller de krav som du definierat.
  • Signera bolånet och gå vidare i processen med ditt bostadsköp.

Som du kan beskåda utifrån punkterna ovan så är själv processen tämligen enkel och kräver ej särskilt många minuter från din sida. Kom ihåg även att du inte behöver heller acceptera några av de bolån som förmedlas!

Räkneexempel på bostadslån

Härnäst så illustrerar vi ett genuint exempel på ett bolån hos en av de största låneförmedlare på den svenska marknaden för närvarande:

Kostnad för bostadslånet exempel

Pris för bostaden5 000 000 kr
Kontantinsats750 000 kr
Belåningsgrad4 250 000 kr
Belåningsgrad85 %
Kostnad för ränta7 827 kr *
Amortering per månad7 112 kr
Andra kostnader för bostadslånet
Uppläggningsavgift0 kr
Aviseringsavgifter0 kr
Pappersfaktura29 kr


*Vänligen notera att vi ej räknat på den skattereduktion som du har rätt till enligt lag.

Får man alltid bättre villkor när man ansöker via en bolåneförmedlare?

Rent generellt så ökar dina chanser markant att få igenom bolånet i fråga om du använder dig av en låneförmedlare än om du i stället väljer att ansöka om bolånet på egen hand.

De långivare som samarbetar med låneförmedlare är medvetna om att din ansökan skickas ut även till andra konkurrenter, något som innebär att långivarna upplever att de måste pressa ned räntorna för att kunna locka över dig som kund

Som låntagare så kan du bara luta dig tillbaka och låta kreditgivare slåss om din namnunderskrift! Detta är en av de få situationer då låntagaren har ett övertag kontra långivaren.