Behöver du 100 000 kronor för att köpa en bil, renovera hemma eller kanske lägga en kontantinsats på en lägenhet? Om du läser denna text har du förmodligen inte de pengarna på ditt sparkonto, utan funderar på att ta ett lån.

Idag är det möjligt att låna 100 000 kronor utan säkerhet från en rad olika långivare. Vilken ska man välja? Hur får man låna till bäst villkor? Frågorna kan vara många, speciellt om du lånar för första gången.

Här hjälper vi dig reda ut hur du ska tänka!

Räkna på vad det kostar att låna 100 000

kr
Månader

Sorry

This video does not exist.

Period Betalning Ränta Balans

💡Lista på låneförmedlare som lånar ut 100 000 kr

Disclaimer

Detta är endast ett exempel på lånekostnad. Din faktiska kostnad kan skilja sig åt beroende på effektiv ränta, tillkommande avgifter och övriga villkor som långivaren har.

Bör du låna 100 000?

Om du tar ett privatlån utan säkerhet kan du använda det till i princip vad som helst förutom olagliga verksamheter. Detta betyder dock inte att vad som helst är ett vettigt syfte att låna till. Eftersom lån utan säkerhet generellt är dyra är det dumt att låna till onödig konsumtion som semesterresor eller shopping. Starta hellre ett sparande för att på sikt ha råd med sådana saker.

Lån bör istället endast användas för att finansiera sådant du verkligen behöver; som att laga något som gått sönder, sådant du tror kan ge intäkter i framtiden, som kontantinsatsen till en lägenhet i en stad där du fått jobb, eller till sådant som kan minska dina kostnader, som en nyare mer bränslesnål bil. Är det något sådant du ska göra kan det vara värt kostnaden för ett lån.

Vem kan låna 100 000?

Olika företag har olika krav på vem som kan få låna. Vissa grundkrav delas dock av alla utgivare av privatlån:

  • Du måste vara över 18 år
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige
  • Du får inte ha några aktiva skulder till Kronofogden

Uppfyller du dessa krav är det värt att göra en ansökan. Vid ansökan bedöms din kreditvärdighet och jämförs med långivarens krav. Olika långivare tar olika mycket risk, och vilken risk de är villiga att acceptera har ett starkt samband med vilken ränta de ka erbjuda.

De traditionella bankerna har exempelvis hårda krav – du får inte ha någon betalningsanmärkning och måste ha en hög och stabil inkomst. De erbjuder också lägst ränta. I andra änden av spektret finns de så kallade snabblånen. De går att få även om du har låg inkomst och eller betalningsanmärkningar men kan i gengäld ha en ränta på mer än 50 procent.

Hur mycket du kan få låna beror på hur mycket långivaren bedömer att du klarar att betala av per månad. Detta hänger ihop med din inkomst. Generellt brukar man kunna låna omkring en årsinkomst vilket betyder att för att få låna 100 000 kronor bör du ha en deklarerad inkomst på minst denna summa.

Hur lånar man 100 000 till bäst villkor?

För att hitta de bästa lånevillkoren gäller det att jämföra många olika aktörer. Det bästa sättet att göra det på är via en av många jämförelsesajter som finns på nätet. Om du använder en sådan kan du få erbjudanden från upp till 40 olika långivare med en enda ansökan och det tas bara en kreditupplysning. För att använda en sådan sajt måste du ha ett bankID.

Generellt går ansökan till så här:

  • Fyll i information om dig själv samt önskat lånebelopp och löptid.
  • Godkänn ansökan med bankID. Du lämnar nu samtycke till att en kreditupplysning tas.
  • En automatisk kreditbedömning görs i realtid. Denna går på ett par minuter.
  • Du får olika preliminära lånerbjudanden presenterade för dig. Välj det som passar bäst.
  • Långivaren granskar nu din ansökan igen. Vanligtvis tar detta max 24 timmar.
  • Ett slutgiltigt lånerbjudande inklusive kontrakt skickas till din email. Läs igenom detta noggrant och godkänn med bankID.
  • Lånet betalas ut, vanligtvis inom 24 timmar, till det bankkonto du angivit.

Vad blir månadskostnad på ditt lån?

Graf över månadskostnad för ditt lån på 100000 med återbetalningstid 5 år
Graf över månadskostnad för ditt lån på 100000 med återbetalningstid 10 år

Hur vet man vilket lån som är bäst?

Innan du börjar jämföra lån bör du uppskatta hur mycket pengar du har kvar varje månad och som du skulle kunna använda för att betala av lånet. Ha denna summa framför dig när du jämför lånerbjudandena utifrån följande parametrar:

Löptid: Det är möjligt att låna 100 000 kronor under allt från 1 till 20 år. Ju längre löptid, desto högre blir totalkostnaden för lånet. På så sätt är det bra att betala tillbaka så snart som möjligt. Dock leder kortare löptid till högre avbetalning per månad. Långivarna visar alltid den totala månadskostnaden för lånet – jämför denna med det belopp du maximalt kan betala.

Ränta och avgifter: Räntan sätts individuellt baserat på din kreditvärdighet. Många långivare har olika mer eller mindre dolda avgifter, som uppläggningsavgift, aviavgift eller fakturaavgift.

Enligt lag måste företagen redovisa den så kallade effektiva räntan; den totala kostnaden per år inklusive alla avgifter i procent av beloppet.

Jämför denna snarare än den vanliga räntan för att se vilket lån som är billigast.

Vi tycker dessa låneförmedlare är bra val:

1. Enklare

Långivare

38 st

Trustpilot:

4,7 av 5,0

Min. inkomst:

10 000 kr/mån

Google Reviews

4,6 av 5,0

2. Sambla

Sambla logga

Långivare:

40 st+

Trustpilot:

4,8 av 5,0

Min inkomst:

8 400 kr/mån

Google Reviews

4,8 av 5,0

Räkneexempel: Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6.4%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 6.59%. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Eff. ränta 3,01%-29,95%.

Frågor och svar

Vad kostar det att låna 100 000 kr?

Med en avbetalningstid på 5 år och en ränta på 6% blir din månadskostnad 1 933 kr/mån.

Vad krävs för att låna 100 000 kr?

Det är många faktorer som avgör om du får låna 100000 kr, men du bör åtminstone har en inkomst på över 100 000 kr/år.

Vilken långivare är bäst?

Det är tyvärr omöjligt att svara på, då det skiljer sig åt över tid. Men vi rekommenderar att du använder en låneförmedlare som kan jämföra flera långivare på en kreditupplysning. Se förslag ovan.

Källor:

https://se.trustpilot.com/review/enklare.se

https://se.trustpilot.com/review/sambla.se

Google Reviews – riktiga användaromdömen för respektive långivare.

Hallå Konsument

Liknande inlägg