Låna 150000 intro

Att ta ett lån är ett viktigt beslut, särskilt när det gäller större belopp som 150 000 kronor.

Det är viktigt att tänka igenom varför du behöver låna pengarna och om det verkligen är en nödvändig investering. Det finns många olika långivare som erbjuder lån på 150 000 utan säkerhet, så det är också viktigt att jämföra erbjudanden och villkor för att hitta det bästa lånet för din situation.

I denna text går vi igenom allt du behöver tänka på innan du lånar 150 000 kronor!

När är det lämpligt att låna 150 000?

Om det är ett bra beslut att låna 150 000 kronor eller inte beror helt på syftet med lånet och din ekonomiska situation. Det kan vara vettigt att låna 150 000 för att köpa en bil du behöver i arbetet, göra nödvändiga förbättringar på ditt hus, starta ett företag eller lägga en kontantinsats på en lägenhet.

Däremot bör du aldrig låna pengar för ren konsumtion, som till exempel en semesterresa eller en båt. Speciellt i tider som dessa, med stigande priser och lågkonjunktur.

Innan du lånar bör du också noggrant gå igenom dina utgifter för att se hur mycket pengar du kan lägga varje månad på återbetalningar. Du måste, med viss marginal, kunna klara återbetalningarna för att en överväga ett lån.

Får du problem att betala tillbaka ett lån på 150 000 kan det får stora konsekvenser för din ekonomi.

Månadskostnad vid olika räntor (för lån på 150 000 kr)

Månadskostnad vid lån på 150000 kr och olika räntor

Månadskostnad vid olika återbetalningstider (ränta 5%)

Månadskostnad vid 5% ränta och olika återbetalningstider

Vad krävs för att få låna 150 000?

Vilka krav som ställs för att bli beviljad ett lån varierar beroende på vilken typ av lån man söker och vilken långivare man vänder sig till. Dessa minimikrav finns dock hos alla utgivare av privatlån:

  • Du ska vara över 18 år
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige
  • Du ska inte ha några aktiva skulder till Kronofogden

Utöver att kolla att dessa krav uppfylls gör alla långivare en bedömning av din kreditvärdighet. Olika långivare ställer olika höga krav på kreditvärdigheten beroende på hur mycket risk de är villiga att acceptera. Risken långivaren tar har vidare ett starkt samband med vilken ränta de erbjuder.

De traditionella bankerna har generellt högst krav. För att få låna hos dem får du inte ha någon betalningsanmärkning och din inkomst måste vara hög och stabil. I gengäld erbjuder bankerna låg ränta. Lägst krav finns hos utgivare av så kallade snabblån.

Hos dem kan du låna även om du har betalningsanmärkningar eller låg inkomst, dock måste du vara beredd att betala räntor på mer än trettio procent.

För ett privatlån på 150 000 ställs högre krav jämfört med om du vill låna lägre belopp. Framförallt är det viktigt med en inkomst som visar att det finns utrymme att betala av lånet. Generellt brukar man maximalt kunna låna kring en årsinkomst.

Hur du lånar 150 000 till bästa möjliga villkor?

Idag finns många låneförmedlare där du kan jämföra lån från en rad olika långivare samtidigt som det bara tas en kreditupplysning. Genom dessa sajter är det lätt att hitta det lån som ger bäst villkor till just dig. Generellt ser ansökningsprocessen ut så här:

  • Fyll i personuppgifter samt önskat lånebelopp och löptid.
  • Signera ansökan med bankID. Utan bankID kan du inte använda en jämförelsesajt.
  • I och med signeringen lämnar du samtycke till att en kreditupplysning med UC eller något annat företag görs. Baserat på denna upplysning görs en automatisk kreditbedömning i realtid. Detta tar vanligtvis ett par minuter.
  • Du får nu olika lånerbjudanden presenterade för dig. Välj det som verkar bäst.
  • Den långivare du valt granskar din ansökan igen. Oftast är detta klart inom ett dygn.
  • Du får ett slutgiltigt lånerbjudande presenterat för dig samt ett kontrakt. Läs igenom detta noggrant och signera med bankID.
  • Lånet betalas ut till det konto du angivit. De flesta långivare har utbetalning inom ett dygn.

Hur vet man vilket lån som är bäst?

När du jämför lån bör du kolla på följande parametrar:

Löptid

Ju snabbare du betalar av lånet, desto lägre blir den totala kostnaden. Samtidigt blir det månatliga beloppet större vilket kan göra det svårt att klara andra räkningar.

När du väljer löptid är det därför viktigt att först räkna ut ungefär hur mycket du kan betala av per månad. Jämför sedan denna summa med den totala månadskostnaden hos de olika låneerbjudandena.

Bestäm sedan en löptid som är så kort som möjligt men där månadskostnaden ryms inom det utrymme du har kvar när övriga räkningar är betalda.

Ränta

Eftersom räntan hos de flesta långivare sätts individuellt baserat kreditvärdigheten hos låntagaren måste du göra en ansökan med en kreditupplysning för att kunna få en fullständig bild av olika företags räntor.

Andra avgifter

Räntan är tyvärr inte den enda kostnaden för lånet utan hos många långivare läggs olika avgifter, som uppläggningsavgift, aviavgift eller fakturaavgift till den totala kostnaden.

Därför är det viktigt att jämföra den effektiva räntan; vilket är den totala årliga kostnaden för lånet inklusive alla avgifter i procent av beloppet. Denna ränta måste enligt lag redovisas i all marknadsföring och på jämförelsesajter för lån.

1. Enklare

Långivare

38 st

Trustpilot:

4,7 av 5,0

Min. inkomst:

10 000 kr/mån

Google Reviews

4,6 av 5,0

2. Sambla

Sambla logga

Långivare:

40 st+

Trustpilot:

4,8 av 5,0

Min inkomst:

8 400 kr/mån

Google Reviews

4,8 av 5,0

Liknande inlägg