Har du flera mindre lån och krediter som till exempel kreditkortsskulder och så kallade snabblån? I så fall kan du sänka dina lånekostnader genom att samla dem i ett större så kallat samlingslån.

Förutom att du kan få lägre ränta och mindre avgifter gör ett samlingslån det enklare att få en överblick över din ekonomiska situation och det blir färre fakturor att hålla reda på.

Här går vi igenom hur du gör för att få ett samlingslån och vilka för och nackdelar det finns.

Samlingslån illustration

Hur funkar samlingslån?

När du tar ett samlingslån hos en långivare löser denne samtidigt dina andra lån. När lånet betalas ut går pengarna alltså direkt till de företag som du är skyldig pengar istället för till ditt bankkonto. Vanligtvis sköter det företag som ger ut lånet all kontakt med dina tidigare långivare – allt du behöver göra är att ge ut information om lånen samt ge ditt samtycke till att de återbetalas i förtid.

I samband med att du samlar dina befintliga lån görs en ny betalplan och du har oftast möjlighet att påverka löptiden. Du betalar sedan av samlingslånet precis som vanligt. Men, istället för flera olika lån med flera olika betalningsplaner att hålla reda på har du nu endast ett enda lån och en faktura att betala.

Dessa låneförmedlare är specialister på att samla lån:

Sambla – låneförmedlare

40+ långivare

Samarbetar med 40+ långivare

4,8 ! i betyg hos Trustpilot

Inkomstkrav på 8 400 kr/mån

4.8 /5

Räkneexempel: Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6.4%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 6.59%. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Eff. ränta 3,01%-29,95%.

Advisa – låneförmedlare

Flera storbanker

Samarbetar med 37 långivare

Lån från tre storbanker

Inkomstkrav på 10 000 kr/mån

4.7 /5

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310 000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457 643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Zmarta – låneförmedlare

Bra support

Erbjudande från upp till 35 långivare

Två storbanker

Support dygnet runt

4.6 /5

Räkneexempel: Annuitetslån 10 år, 180 000 SEK, rörlig ränta 5.95 % (startavg. 0 SEK / aviavg. 0 SEK) ger eff. ränta 6.11 %, tot. belopp 239 262 SEK, kostnad 1 994 SEK/mån (120 mån avbet.). Individuell ränta 2,95 till 27,0% (effektiv ränta 2,99 till 29,90%). Återbet. tid 1-20 år.

Fördelar med samlingslån

Att samla lånen i ett har många fördelar;

  • Det blir nästan alltid billigare – dels för att du kan få lägre ränta men också för att du slipper flera fakturaavgifter och andra dolda kostnader som följer med många lån
  • Det blir smidigare – istället för flera olika fakturor som ska betalas har du nu bara en enda faktura att hålla reda på
  • Det ger dig kontroll över din lånesituation – med ett samlingslån är det enkelt att ha koll på din totala utestående skuld och när den måste betalas av vilket ger dig större möjligheter till att planera din ekonomi
  • Du kan få längre avbetalningstid – i samband med att du tar det nya lånet löses dina befintliga lån med kort löptid och du har möjlighet att förhandla om en ny amorteringsplan som kan ge dig mer tid att betala av
  • Det blir enklare att göra ändringar – om du till exempel vill förlänga återbetalningstiden eller tvärtom lösa lånet i förtid har du med ett samlingslån bara en enda kundtjänst att kontakta
  • Din kreditvärdighet kan bli bättre – Generellt ser banker och andra långivare det som ett tecken på att du har dålig ekonomi och därmed lägre kreditvärdighet om du har många olika smålån

Finns det några nackdelar?

Att samla lånen har sällan några nackdelar. I och med att du samtidigt betalar av dina lån så ökar ju inte din totala skuldsättning och i de allra flesta fall leder det nya lånet till lägre kostnader. Tänk dock på att det inte finns någon garanti för detta.

 Om din kreditvärdighet blivit sämre sedan du tog de andra lånen, till exempel på grund av att din inkomst gått ner eller att du har fått en betalningsanmärkning, kan räntan på samlingslånet istället bli högre och du gör i så fall bäst i att fortsätta betala av på dina gamla lån. Det kan också finnas administrativa avgifter kopplade till samlingslånet som drar upp totalkostnaden.

Varför är samlingslån billigare?

Generellt är räntan lägre för stora lån än för små. Detta kommer sig av hur långivarens kostnader ser ut. Förutom kapitalkostnaden, som är långivarens kostnader för att själv ta in de pengar som senare ska lånas ut, tillkommer en rad andra olika kostnader.

Långivaren har förmodligen en IT-avdelning som sköter hemsida och app, en kundtjänstavdelning som svarar på dina frågor samt en kreditavdelning som bestämmer vilka som ska få låna och inte och alla dessa kostar naturligtvis pengar.

De här kostnaderna är ungefär lika stora oavsett storleken på krediten – den som lånar ett litet belopp använder exempelvis hemsida och kundtjänst i lika stor utsträckning som den som lånar mer. Därför blir dessa kostnader i relation till beloppet högre för små krediter; något som företagen givetvis tar betalt för.

Långivarens administrativa kostnader är ungefär lika stora för ett stort lån som för ett litet – därför blir räntan generellt lägre när lånebeloppet blir högre.

Hur mycket billigare ditt samlingslån blir beror självklart också på vilka lån du hade innan. Kanske satt du tidigare i en mycket dålig sits och tog i desperation dyra SMS eller snabblån? I så fall kan ett nytt lån göra stor skillnad.

Är dina befintliga skulder istället till mer seriösa aktörer och långivare kommer det du sparar på ett samlingslån vara en mindre summa.

Vem kan få ett samlingslån?

Villkoren för vem som kan få ett samlingslån varierar mellan olika aktörer. Generellt gäller att du uppfyller följande krav:

Alla långivare gör i samband med ansökan en individuell kreditprövning, det vill säga en bedömning av din förmåga att betala tillbaka, innan du får lånet. I denna prövning ingår normalt krav på en viss inkomst och många långivare vill dessutom att man inte har några betalningsanmärkningar.

Andra saker som kan påverka är din befintliga skuldsättning och om det tagits många kreditupplysningar på dig inom en kort tidsperiod.

Din kreditvärdighet har stor påverkan på lånets kostnad. Bedömer långivarna att det finns hög risk för att du inte kommer kunna betala tillbaka lånet kommer de kompensera för det genom att ta mer betalt.

Därför är det viktigt att tänka på att bara för att det finns företag som lånar ut även till dig med sämre kreditvärdighet så är det inte alltid som det är bra att ta dessa lån. Har du dålig kreditvärdighet kan du istället försöka höja den genom att till exempel använda en medsökande eller erbjuda någon form av säkerhet för lånet.

Hur ansöker man?

Du ansöker om ett samlingslån online, precis som vilket lån som helst. Som lånesyfte kan du ofta ange ”lösa lån” eller ”samla lån” och du får sedan fylla i information om utestående skulder, långivare och löptider. Var hundra procent ärlig när du fyller i detta – om du försöker dölja skulder är sannolikheten ändå stor att de kommer fram och det kan i så fall leda till avslag på ansökan.

I listan ovan hittar du bra lånförmedlare som kan hjälpa dig att samla dina lån.

I samband med ansökan tas en kreditupplysning, antingen genom företaget UC eller någon annan aktör, och utifrån informationen på denna görs en bedömning om huruvida du får låna samt till vilka villkor.

Om du blir beviljad lån kommer du få ett kontrakt att signera samt blanketter där du ger den nya långivaren en fullmakt till att sköta kontakten med dina tidigare långivare. Efter att allt är ifyllt löses dina gamla lån och nästa gång det är dags att göra en avbetalning kommer fakturan komma från den nya långivaren.

Jämför olika aktörer på nätet

Det finns idag ett väldigt stort antal företag som sysslar med privatlån. För att maximera dina möjligheter till ett billigt samlingslån bör du givetvis jämföra så många olika aktörer som möjligt.

En bra idé är att göra detta via någon av de många låneförmedlarna som finns. Förutom att det sparar tid så tar låneförmedlarna bara en enda kreditupplysning som sedan delas med alla långivarna.

Eftersom många kreditupplysningar under en kort tidsrymd kan påverka din kreditvärdighet negativt är detta en stor fördel.

Sammanfattning

Ett samlingslån är nästan alltid en bra lösning om du har flera mindre lån och krediter. Förutom sänkta kostnader gör samlingslånet att det blir enklare att ha koll på och administrera din ekonomi.

Idag finns en rad olika aktörer som hjälper dig att samla dina lån, även till dig med sämre kreditvärdighet. Ansök online och använd någon av de många låneförmedlare som vi nämner ovan för att hitta det samlingslån som har bäst ränta och övriga villkor.

Frågor & svar

Vilket samlingslån är bäst?

Bästa valet sambla?

Det är svårt att svara på vilket samlingslån som är bäst, då det beror på din (ekonomiska) situation. Vi tycker dock att Sambla är ett bra alternativ.

Var är kraven för att få ett samlingslån?

Kraven skiljer sig åt mellan långivarna men generellt sett är grundkraven:
1) Du måste ha fyllt 18 år, 2) ha en fast inkomst, 3) inte ha skulder hos kronofogden och 4) vara folkbokförd i Sverige.

Vart är det lättast att samla mina lån?

Det är numera relativt lätt att samla lånen hos de flesta låneförmedlarna. Vi har gjort en lista på bra låneförmedlare för att samla dina lån.

Jag har blivit nekad ett samlingslån, vad göra jag nu?

Tråkigt att höra. Antigen provar du att söka hos en annan låneförmedlare. Alternativt att du väntar ut dina att dina kreditupplysningar försvinner (12 månader) samt förbättrar din ekonomi. Du kan även öka dina chanser genom att få med en medsökande.

Går det att få samlingslån utan UC?

Det korta svaret är Nej, det finns ingen bra lösning för detta i nuläget.

Kan man få ett samlingslån med betalningsanmärkning?

Det går absolut, samtliga låneförmedlare i listan ovan godkänner det. Däremot är kraven hårdare för personer med betalningsanmärkningar. Du får däremot inte ha någon aktiv skuld hos kronofogden.

Similar Posts